Samenvoorzienend Erfwonen

Voor een kleinschalig CPO-project worden 8 tot 12 participanten gezocht. Dat kunnen gezinnen zijn, stellen en individuen van alle leeftijden.

Een groep als afspiegeling van de samenleving zou mooi zijn maar niet noodzakelijk, zolang de groep maar voldoende gevarieerd is. We zijn op zoek naar mensen die zich verantwoordelijk voelen voor hun leefomgeving en de houdbaarheid van deze wereld, en zich daar met hart en ziel, maar ook met hoofd en handen voor in willen zetten en iets willen toevoegen aan de samenleving.
Dat kan in de aspecten waarin ze zelfvoorzienend willen zijn.  Bijvoorbeeld een gezamenlijke energievoorziening, tuin en gemeenschappelijke ruimte. Zelfvoorzienend in groepsverband dus. Waarbij het er om gaat dat geïnteresseerden samen een plan maken waar ze zich allemaal op hun eigen manier in kunnen vinden.

De focus op duurzaamheid is één van de inspiratiebronnen van het initiatief. Energie, materiaalgebruik en gebiedsinrichting zijn de elementen waarin Samenvoorzienend Erfwonen zich onderscheidt. Collectief ondernemen in een gezamenlijk energieconcept biedt een uitgelezen kans voor een economische en ecologische winst voor alle bewoners. Verantwoord hoogwaardig materiaalgebruik voor woningen en het terrein leidt tot een gezonde en veilige omgeving met respect voor de bewoner en de natuur. Door middel van investeringsmodellen met terugverdientijd is aangetoond dat veel duurzame investeringen op lange termijn goedkoper zijn voor de eindgebruiker. Met name door collectieve particuliere investeringen kunnen duurzame investeringen worden meegenomen in het ontwerp, omdat de investeerder ook de eindgebruiker is.

Het ontwerp van het erf is de bindende factor voor de woningen en andere gebouwen. Dit draagt bij aan het samenbindende karakter van de CPO groep. De woonvorm heeft ook invloed op de locatiekeuze. Het gaat hier dus niet om een verkavelingsplan met individuele kavels en ook niet om twee straten met stoep en parkeervakken voor de deur. Het erf is de gezamenlijke ruimte waarop men woont, in welke vorm dan ook. Ligt een woning met de voorzijde aan het erf, of juist met de achterzijde? Er is veel mogelijk, wel of geen privé buitenruimte, tuin, schuur etc.

Een locatie is in veel gemeenten mogelijk met ruimte en mogelijkheden om het Samenwonen Nieuwe Stijl te faciliteren. Dit zou kunnen binnen de bebouwde kom of juist in het buitengebied. Op voorhand is er geen aangewezen locatie maar er zijn voldoende interessante plekken om te onderzoeken. Een groep kan bijv. vanuit het programma van eisen bepalen welke locaties geschikt is voor de manier waarop zij willen wonen, werken en leven. De locatiekeuze is ook afhankelijk van de vorm van energieopwekking en of er gekozen wordt voor een maatschappelijk toegevoegde waarde. Momenteel is in Zeewolde en in Nijkerk een eerste CPO-initiatief van start.

Ook bouwen? U kunt vrijblijvend bellen of mailen voor meer informatie over aansluiting bij de lopende CPO-initiatieven in Zeewolde en Nijkerk. Of over de mogelijkheden om een eigen CPO-woonproject te starten.

 

 

Samenvoorzienend Erfwonen 2e bijeenkomst

Maandagavond 9 december hebben we voor de tweede keer om tafel gezeten met inmiddels 12 ‘huishoudens’ die het Samenvoorzienend Erfwonen omarmen. Voor een deel van de mensen was dit de eerste bijeenkomst. Iedereen was goed geïnformeerd, dus we konden inhoudelijk aan de slag. (meer…)

Samenvoorzienend erfwonen derde ronde

Voor deze bijeenkomst hadden we iedereen gevraagd hun idee van Samenvoorzienend erfwonen te verwoorden of verbeelden aan de anderen. Het doel was een vonk te doen ontbranden, waardoor individuele dromen zouden kunnen uitgroeien tot groepsdromen, met de intentie om gestalte te geven aan Samenvoorzienend Erfwonen Zeewolde.

(meer…)

Samenwonen nieuwe stijl

De gemeente Nijkerk heeft in 2013 een duurzaamheidsverkiezing georganiseerd. Hier konden alle geïnteresseerden zijn/haar stem uitbrengen. Als initiatiefnemer voor het Samenvoorzienend Erfwonen’ binnen de gemeente Nijkerk is Landschapsarchitect Kees Tammes geïnterviewd door het magazine Innijkerk om het initiatief toe te lichten. Om het artikel van het magazine InNijkerk te lezen, kunt u hieronder de pdf downloaden: 131114-INNIJKERK_artikel-kt-blz13-2013-web

(meer…)

Op de Duurzaamheidsdag

Droomt u ook van uw eigen duurzaam gebouwde woning? En wilt u dit ook samen met anderen tot ontwikkeling te brengen? Dan is het initiatief Samenvoorzienend Erfwonen misschien wat voor u! Bezoek onze stand op het Duurzaamheidsevent in Zeewolde of bekijk ons initiatief op het duurzaamheidsplatform van Nijkerk: www.wijnijkerk.nl  (meer…)

TV tip

Op 18 november 2013 werd in het programma Tegenlicht van de VPRO aandacht besteed aan het onderwerp: Bouw het zelf! ‘De bouwsector komt weer in beweging. Niet door projectontwikkelaars maar door de burgers, die zelf hun huis bouwen.’ De herhaling is op zaterdag 23 november 2013 om 13u42. (meer…)