Ringershof Alkmaar

Woningstichting Van Alckmaer heeft Bureau Maris gevraagd om (in samenwerking met de bewoners) een ontwerp te maken voor de binnentuin van de Ringershof in Alkmaar.

Het hofje is gelegen tussen twee wooncomplexen. De bebouwing aan de Steijnstraat is een monument uit 1901. Aan de P. Krugerstraat, de andere zijde van de binnentuin, wordt de bebouwing vervangen door nieuwbouw. Deze nieuwbouw wordt afgestemd op de bebouwing van de Steijnstraat. De woningstichting Van Alckmaer wil graag een inrichting van de binnentuin realiseren die past bij de historische en nieuwe bebouwing.

Vaak woonden er ouderen in (begijn)hoven en was er een gemeenschappelijke binnentuin aanwezig. Deze binnentuin werd meestal praktisch ingedeeld in perken met orthogonale vormen. Ook de invulling van deze perken was praktisch. Vaak vind je er fruitbomen, een moes- of kruidentuin en een grasveld om de was te drogen. In het ontwerp voor de binnentuin in Alkmaar zijn deze inrichtingselementen uit historische hoven op een eigentijdse manier ingepast.