Welcome to ‘Heerlen Urban Jungle’

Bureau Maris heeft samen met Green Art International gewerkt aan een inzending voor de prijsvraag ‘The Heerlen Rooftop Project’.

Het centrum van Heerlen heeft een hoge dichtheid van gebouwen met diverse hoogten. De daken van deze gebouwen hebben veel potentieel, maar worden momenteel nog niet gebruikt. Cultuurcentrum SCHUNCK en de gemeente Heerlen schreven daarom een prijsvraag uit om de potentie van zeven van deze daken te verkennen voor functies zoals kunst, stadslandbouw, cultuur, muziek en sport.

Bureau Maris en Green Art International ontwikkelden een ecosysteem van nieuw, gezond stedelijk leven voor mensen, dieren en planten voor de daken van Heerlen. Zij veranderen in plekken die geschikt zijn voor verschillende evenementen, kleinschalige ondernemingen. Tegelijkertijd worden de daken hotspots voor biodiversiteit en klimaatadaptatie met bewezen technologie.

Alle daken krijgen een waterbufferend dak met een basis van beplanting en, waar mogelijk, groene wanden. Deze vergroening, zorgt behalve voor een fraai stadsbeeld, voor verkoeling in Heerlen. Dit is perfect in deze tijd waarin klimaatadapatie een belangrijk thema is in steden. Bovenop deze basis heeft elk dak een vaste functie die past bij wat er in het betreffende gebouw gebeurt. Naast deze vaste basis van beplanting en functie, kan elk dak veranderen in een nieuwe hotspot wanneer er evenementen zoals food-, kunst- en muziekfestivals gehouden worden. De daken zijn op verschillende manieren met elkaar en met de begane grond verbonden, zodat mensen hun eigen weg kunnen vinden in de ‘Urban Jungle’ van Heerlen.