Smaragd Amsterdam

Aan de Insulindeweg in Amsterdam Oost worden 49 nieuwe appartementen gerealiseerd ter vervanging van de oude bebouwing. Het nieuwbouwcomplex De Smaragd ligt tegenover het Muiderpoortstation in de Indische buurt. Het bouwblok kent een gemeenschappelijk binnentuin, die deels op een parkeergarage is gelegen, waar de bewoners samen kunnen komen en waar de bewoners van de begane grond ook eigen terras hebben.

In opdracht van de Alliantie Ontwikkeling verzorgde Bureau Maris het voorlopige en definitieve tuinontwerp en het bestek voor de binnentuin. Er waren enkele uitgangspunten waaraan het ontwerp moest voldoen. Een verzorgde aanhechting op de bestaande privétuinen van de Tweede Atjehstraat was een belangrijk uitgangspunt. Daarnaast moest het een groene kijktuin worden die alleen toegankelijk was voor de benedenwoningen. Deze benedenwoningen hebben ook een privé ruimte die duidelijk gescheiden is van het gemeenschappelijke deel. Door de hoogte van de omliggende bebouwing bereikt de zon maar een beperkt deel van de binnentuin. Het was daarom ook van belang dat dit zonnige gedeelte van de gemeenschappelijke tuin bruikbaar gemaakt werd voor de bewoners. Tot slot moest de binnentuin zo ontworpen worden dat het goed en eenvoudig te onderhouden is.

Er zijn diverse ovale borders gecreëerd in een tapijt van verharding. Tevens worden de privé ruimtes afgeschermd door borders. De borders hebben een rand van cortenstaal. De beplanting is divers en bestaat uit zowel lage vaste planten, siergrassen en bolgewassen, als uit heesters en solitaire bomen.