Kennemeroord Heemstede

Aan de Herenweg, in een groene eenheid binnen de bebouwing van Heemstede ligt het Kennemeroord. Het terrein is geaccidenteerd, wat erop duidt dat hier een oude strandwal zichtbaar is. Aan het einde van de 18e eeuw werd op deze plek een landhuis gebouwd en werd de omgeving omgevormd tot een landschapspark in de stijl van Zocher.

In de binnenduinrand werden in die tijd door vermogende families vele landgoederen en buitenplaatsen aangelegd als afwisseling voor het leven in de stad. Later werd het landhuis afgebroken en werd een bejaardenhuis gebouwd. Het terrein van de buitenplaats werd opgesplitst over drie eigenaren. De groene parkzone bleef grotendeels bewaard.
in 2006 werd het verouderde bejaardentehuis vervangen door een luxe appartementencomplex voor senioren. Bureau Maris heeft de terreininrichting ontworpen en de aanleg begeleid. In het ontwerp is gezocht naar aansluiting op de ondergrond. Het gebouw ligt als het ware gevlijd tussen de hoogteverschillen in de strandwal. De bomen en het parklandschap krullen om het gebouw heen, waardoor de scheiding openbaar-privé bijna onzichtbaar is. Een vijver die gevuld wordt met regenwater, vormt de overgang tussen het park en het privéterrein. De organische vormen van de parkzone zijn doorgevoerd in de paden en de entreezone van het terrein. Dit zorgt voor een landgoedachtige sfeer die past bij het luxe karakter van het gebouw en het verleden van de plek. Dit wordt versterkt door de renovatie van de historische toegangspoort van Kennemeroord.