Pluktuin Buitenplaats De Poel

'Buitenplaats de Poel' is een kleinschalig zorginitiatief dat ondersteuning biedt aan kinderen, jongeren, (jong)volwassenen en ouderen met een ondersteuningsvraag gericht op het actief kunnen participeren in het dagelijks leven. ‘Buitenplaats de Poel’ heeft ‘Lekker Leven’ centraal staan en biedt allerlei activiteiten aan die hiermee samenhangen.

Om deze activiteiten verder uit te breiden, was er de wens om een pluktuin met tuinkas aan te leggen. Bureau Maris is gevraagd om een ontwerp te vervaardigen voor de pluktuin met daarin een plek voor een tuinkas. ‘Buitenplaats de Poel’  wilde graag een tuin van ongeveer een halve hectare realiseren waar cliënten en bezoekers zelf (klein)fruit en bloemen kunnen plukken en groenten kunnen oogsten. Daarnaast is het voor bezoekers ook mogelijk om gewoon rond te kijken en te genieten van wat er groeit en bloeit.

Voor de locatie van de pluktuin is er gekozen om de verbinding te leggen met de bestaande onderdelen van de Buitenplaats: de boomgaard, het erf, het woonhuis en het Buitenhuis. Door het ontwerp in te passen in de bestaande (groen)structuren is de tuin sterk verankerd met de rest van Buitenplaats de Poel. De pluktuin heeft een orthogonale indeling gekregen waarbij ‘Het Buitenhuis' als uitgangspunt is genomen. In het verlengde van dit gebouw is een langgerekt plantvak met bloemrijke grassen gerealiseerd. Aan weerszijden van dit langgerekte vak liggen kleinere vakken waarin groenten of bloemen verbouwd worden. Tussen deze vakken liggen steeds graspaden. De plantbedden zelf liggen op hetzelfde niveau als de graspaden en worden opgesloten door betonbandjes.

Een belangrijk onderdeel van de pluktuin is de tuinkas. Door zijn centrale ligging en locatie dichtbij het woonhuis en het Buitenhuis is dit het trefpunt in de tuin geworden. De bestrating is doorgezet tot voor de tuinkas, waardoor de kas echt aan het erf komt te liggen.