Hanging Water Tank

Een stad die:

beter bestand is tegen hevige regenbuien,
minder snel last heeft van aanhoudende droogte,
koeler blijft in warme periodes,
groener is en dus een schonere lucht heeft,
waar gebouwen minder aircondioning nodig hebben,
waar regenwater in plaats van drinkwater wordt gebruikt voor irrigatie of het schoonhouden van straten en auto's,

...is een stad waar het veiliger en gezonder wonen is!

Hanging Water Tank is een innovatief stedelijk watersysteem, dat is ontwikkeld door Bert Dautzenberg (Green Art International). Met het gedachtegoed van de Levende Stad maakte Elma van Beek (Bureau Maris) het mogelijk om dit technische systeem te verbinden met kwaliteit van leven en een klimaatbestendige stad.

Het modulaire systeem van Hanging Water Tank maakt het mogelijk regenwater onder druk op het dak vast te houden. Zo is dat water op ieder gewenst moment in de omgeving van het pand te gebruiken, bijvoorbeeld om de auto te wassen of een nabijgelegen plantsoen te irrigeren. Het water op het dak vormt een isolerende laag, waardoor ’s zomers minder koeling in het gebouw nodig is. Dit watersysteem is te combineren met een groen dak en groene gevels, waardoor grote voordelen ontstaan voor de luchtkwaliteit, de ecologische waarden en de kwaliteit van het ruimtelijk beeld.

Het vasthouden van regenwater op het dak voorkomt wateroverlast bij hevige regenval. Door het bij droogte gecontroleerd te laten infiltreren in de bodem, kan de grondwaterstand zich herstellen. Zo draagt Hanging Water Tank bij aan een stad waar het water optimaal benut wordt als natuurlijke bron van leven.

Elma van Beek schreef een blog over dit principe om water te omarmen als bron van leven, in plaats van het als vijand van de stad te zien.

Presentatie Hanging Water Tank voor Chinese delegatie

Regelmatig bezoeken delegaties uit China ons land, onder meer om inspiratie op te doen over het verduurzamen van de leefomgeving. Tijdens zo’n bezoek gaven Elma van Beek van Bureau Maris en opdrachtgever Bert Dautzenberg een presentatie over het innovatieve watersysteem Hanging Water Tank.

(meer…)