Erf van Looijen Nijkerk

In het zuidelijk deel van de nieuwbouwwijk Doornsteeg ligt de boerderij van Van Looijen. Het deelgebied waar de boerderij deel van uitmaakt heet de Beektuinen. Deze compacte woonvelden strekken zich uit tussen de Holkerweg en de parkachtige zone rondom de …beek. Het boerderijcomplex vormt één van deze velden en wordt getransformeerd tot woningbouwlocatie.

In het stedenbouwkundig plan dat Bureau Maris voor het erf opstelde, staat de ‘genius loci’ of geest van de plek centraal. Daarbij is een contrast gezocht tussen de woningen op het voormalige erf zelf en die in het noordelijke gebied, dichtbij de beek.

De hoeve met schuren en opstellen staan model voor karakteristieke nieuwe woningen in een landelijke omgeving. Zo bevat het ensemble een eigentijds boerderijhuis, met vier woningen onder één kap. Daarnaast zijn er schuurwoningen, twee rijen van woningen die onderling verbonden zijn door een middenloop. Ook is het hier mogelijk om te wonen in een kapschuur en een hooiberg. De woningen zijn allen gegroepeerd rondom een erf.

In de beekzone zoeken de vrijstaande woningen langs de buitenrand door hun deels transparante buitenschil nadrukkelijk contact met de beek. Met korte woonstraatje, ontsloten vanaf de Holkerweg en verschillende kleine doorsteken voor langzaam verkeer is gezorgd voor een autluwe woonomgeving. Met dit plan ontwierp Bureau Maris bijzondere en kwalitatief hoogwaardige woonmilieus in een kleinschalige landschappelijke omgeving.