De Citadel Zeewolde

In de Polderwijk te Zeewolde ligt een unieke locatie op dijkniveau. Hier zal ‘De Citadel’ verrijzen, een nieuwbouwproject dat zich heeft laten inspireren door de landschappelijke kwaliteiten van de plek en dat de basis heeft laten zijn voor een bijzondere woningbouwontwikkeling. De ligging direct aan de dijk biedt een fantastisch uitzicht over het randmeer ‘Wolderwijd’ en het Tulpeiland. Het Lanterstrand en Stille strand zijn op loopafstand van de Citadel. Bureau Maris is verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan en het ontwerp voor de buitenruimte.

De stedenbouwkundige opzet van ‘De Citadel’ is geïnspireerd op de gelijknamige fortificaties van weleer. Karakteristieke kenmerken van een citadel komen in de architectuur en het landschap tot uitdrukking. Zo zal er, door gebruik te maken van de hoogteverschillen van het landschap, een vestingachtige walstructuur met beplanting worden gerealiseerd.

De vogelvlucht geeft een impressie van het ruimtelijk samenspel tussen groen en bebouwing, waarbij de aanwezige hoogteverschillen voor extra dynamiek zorgen. Zo komen de woningen met hun voet op dijkhoogte te staan, waardoor direct zicht is op het Wolderwijd. Er is gekozen om de centrale binnenplaats autoluw te maken, en het parkeren grotendeels te situeren op een lager niveau en achter de bebouwing. Alle woningen zijn met hun voorgevel gericht naar deze binnenplaats. ‘De Citadel’ wordt zo een rustige woonhof met prachtig uitzicht, waar ook veilig gespeeld kan worden door kinderen.