Centrumplan Zeewolde

Zeewolde is een groeiende gemeente. De groei van het aantal bewoners vraagt een constante aanpassing van het aanbod winkels, diensten, uitgaansgelegenheden en beschikbare openbare ruimte. Het centrum van Zeewolde heeft dan ook reeds verschillende herinrichtingsfasen ondergaan. De laatste en meest ingrijpende opwaardering van het centrum is ontworpen door Bureau Maris.

Het plangebied bestaat uit een drietal pleinen, twee binnenhoven, vier winkelstraten en een doorgaande weg. De pleinen en binnenhoven hebben in het ontwerp elk een eigen vormgeving meegekregen, passend bij de functie en het karakter van de plek. Voor de winkelstraten is een principe-vormgeving ontworpen, die aangepast kan worden aan de breedte en lengte van de straat. Deze keuze zorgt voor samenhang tussen de straten en geeft de mogelijkheid om het principe ook op nieuwe uitbreidingen van het winkelcentrum toe te passen. De samenhang wordt versterkt door de materiaalkeuze van duurzame materialen als baksteen en natuursteen. Door van beide materialen grotendeels één soort te gebruiken in een donkere tint, ontstaat een duidelijke, rustige vloer.

In het plangebied zijn op verschillende plekken opvallende, beeldbepalende elementen geplaatst, zoals 15 meter hoge houten lichtmasten op de parkeerplaats, een sterrenhemel van LED-verlichting boven het plein en een eigenzinnige fontein die verkoeling brengt en waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Op die manier wordt rust en samenhang in het ontwerp gecombineerd met creativiteit en innovatie.