Begraafplaats ‘De Blekerij’ Katwijk

Voor het ontwerp van deze begraafplaats was een besloten prijsvraag uitgeschreven. Bureau Maris was één van de genodigden en maakte het winnende ontwerp. ‘De Blekerij’ is een van de algemene begraafplaatsen in Katwijk. Op het terrein is ruimte voor 300 graven, evenals een urnenmuur en een strooiveld. Harmonie tussen de begraafplaats en haar omgeving is een belangrijk uitgangspunt. 

De graven liggen, in verband met de hoge grondwaterstand, op verhoogde terpen en zijn omkaderd door hagen. Het strooiveld ligt wat lager en heeft een parkachtige sfeer.
De oprijlaan loopt in een boog naar het entreeplein, van waaruit de graven eenvoudig bereikt kunnen worden. De aula ligt aan het centrale plein en heeft een zichtrelatie met het water en de weilanden.

De sfeer van de begraafplaats is romantisch van opzet. De rechthoekige vorm van de terpen speelt een spel met de organische vormen van de beplanting. Door verschillende toegangen op te nemen in het ontwerp is de begraafplaats ook ontsloten voor omwonenden. Zo kan een plek ontstaan die niet alleen openstaat voor het begraven, maar ook een plaats is die mensen graag opnemen in hun wandeling, zodat de locatie als plek voor bezinning en als park kan dienen.