Basisschool Panta Rhei Zeewolde

De basisschool Panta Rhei ligt het Parkkwartier van Polderwijk in Zeewolde. Polderwijk is de meest recente uitbreiding van Zeewolde aan de noordkant. Een brede parkstrook biedt huisvesting aan een kerk, een balletschool en twee basisscholen. Bureau Maris is gevraagd voor het ontwerp van de pleinen en de openbare ruimte rondom de scholen.

In het ontwerp is de buitenruimte van de scholen zoveel mogelijk ontworpen als een parkstrip; een openbaar en toegankelijk gebied voor de hele buurt. Alleen het buitenterrein van de BSO heeft een laag hek ter afscheiding van de grote pleinen. Dit zijn de eerste basisscholen in Zeewolde die niet geheel omgeven zijn door een hekwerk.

Het schoolplein is ontworpen als een doorlopend tapijt om de scholen te verbinden. Het plein met daarin donkere en lichte golvende banen verwerkt, is al spelaanleiding op zichzelf. Groenvakken, zankbakken en zitplekken zijn hierin meegenomen. In het ontwerp zijn studies gedaan naar verschillende soorten spelaanleidingen.
Aan de noordzijde loopt een doorgaande fietsroute die gecombineerd is met een lint van fietsparkeerplaatsen achter een brede haag. Verschillende doorgangen bieden toegang tot het plein.
Aan de zuidzijde is gewerkt met veel groen en lage grondheuvels, om zowel de school als de buurt een beetje privacy te verschaffen. Op deze manier liggen beide scholen aan een groene zone die voor iedereen te gebruiken is. De bomen zijn doorgetrokken over de schoolpleinen voor sfeer en schaduw.