Parkje Parkweelde Amersfoort

Het project Parkweelde vormt één van de nieuwbouwprojecten in de wijk Kruiskamp. Ook de openbare ruimte is vernieuwd. Het aangrenzende park volgt op de vernieuwingen van het Neptunusplein en de Van Randwijcklaan.

Het park, met de karakteristieke uitstraling van de jaren ‘50, was toe aan een nieuwe impuls. Gezien de centrale ligging en functie van het park, moest in het park een veelheid aan functies gehuisvest worden. Op verzoek van de nieuwe bewoners is de oude waterpartij verplaatst om de nieuwe parkfuncties ruimte te geven op enige afstand van de nieuwbouw. De parkfuncties hebben we met het ontwerp een eigen plek gegeven door met aparte ‘kamers’ te werken, waarbinnen een besloten sfeer gecreëerd kon worden. De functies bestaan o.a. uit een Kraijcekplayground,
een speelplek voor kinderen tot 12 jaar en een bloemen- en beeldentuin.

Om snel een volwassen groenbeeld te bereiken, zijn zoveel mogelijk bestaande bomen behouden. Deze groenstructuur is aangevuld met nieuwe laan- en parkbomen. Daarnaast is de bestaande vijver gehandhaafd en het wateroppervlak verder uitgebreid om water goed op te kunnen vangen. De nieuwe functie-ruimtes zijn met een stevige haag omkaderd tot een schildvorm. Deze ‘schildjes’ hebben hun oorsprong in het raamwerk van de drie nieuwe gebogen voetpaden die het park doorkruisen. Ook voor het centrale activiteitenplein is dezelfde vormgeving gebruikt.