Stagelopen bij Bureau Maris

– door Myrthe Sloof, derdejaars student Tuin- & Landschapsinrichting

Een halfjaar liep ik als landschapsontwerper stage bij Bureau Maris. Voor mij was al duidelijk wat ik het interessants vind aan mijn vakgebied: in de hedendaagse stad ruimte maken voor groen. Om deze reden heb ik ervoor gekozen om stage te lopen bij Bureau Maris, aangezien zij kennis in huis hebben over stedenbouw, landschaps- én technisch ontwerp. De samenwerking tussen deze vakgebieden leken de perfecte kans voor mij om de groene leefomgeving zichtbaar te maken binnen de stedelijke omgeving voor anderen.

Mijn leerdoelen
Tijdens mijn stageperiode van 20 weken heb ik veel geleerd over het ontwerp- en planproces. Ieder ontwerp wordt meerdere keren aangepast en iedere keer aangescherpt tot de maatvoering, schaal en details van het ontwerp passend zijn voor de plek. Een vaardigheid die je binnen een schoolopdracht van acht tot tien weken lang niet zo goed in de vingers krijgt. Voor mij persoonlijk was dit een belangrijk leerdoel; om een gevoel krijgen bij de maat en schaal van het ontwerp. Binnen het bureau doorloopt ieder project verschillende fases die gepaard gaan met verschillende tussenproducten & tussentijdse overleggen. Aan iedere fase heb ik mee kunnen werken, zoals het met de hand schetsen van een ontwerp, maatvast verwerken van het ontwerp in Microstation, modelleren in SketchUp en tot slot het uitwerken van het ontwerp in doorsnedes/visualisaties.

Echt meedraaien in het team
Gedurende mijn tijd bij Bureau Maris ben ik ook meerdere keren mee geweest bij projectbezoeken en externe meetings. Op die manier heb ik bijvoorbeeld in Zeewolde een aantal gerealiseerde projecten gezien (waaronder het plan voor het centrum en het zonnige Woldstrand). Tijdens de externe meetings krijg je als stagiair een hoop mee over de communicatieve zijde van het vak, de omgang met opdrachtgevers (sociale aspect) en de gang van zaken in de praktijk.

Ik heb mijn tijd bij Bureau Maris als zeer leerzaam ervaren. Ik kijk dan ook met veel plezier terug op een fijne, educatieve tijd in een sterk en collegiaal team. Voor iedere student technisch ontwerp, landschapsontwerp of stedenbouwkunde, een aanrader als stageplek!