Laakse Slenk Zeewolde

Een reis door oude tijden en nieuwe natuur. Door bodemvondsten, zoals haardplaatsen, vuurstenen en scheepswrakken weten we dat hier in de middeleeuwen en zelfs in de prehistorie al mensen woonden. Een deel van hun geschiedenis kun je terugvinden als je de wandelroute langs de oevers van de Laakse Slenk volgt. Waag de oversteek over het water, ontdek een zeldzame libel, de middeleeuwse kogge en de prehistorische vuurhaard.

De Laakse Slenk is een oude waterloop in het Hulkesteinse bos. De bodem van dit bos was tot in de jaren '60 zeebodem, eerst van de Zuiderzee, daarna van het IJsselmeer. Maar lang, lang voordat hier een zee ontstond, was er ook al land. Precies hier stroomde toen het riviertje de Laak door het lage land. In de loop der jaren werd het riviertje steeds ondieper door de klei die de zee maar bleef aanvoeren. Na verloop van tijd slibde het helemaal dicht. Maar in de bodem bleef de oude loop van de Laak zichtbaar. Om water in het bos te brengen, is die oude loop door Staatsbosbeheer nu weer open gegraven.

Laakse Slenk avontuurlijk geopend

Op 6 november is het natuurgebied De Laakse Slenk feestelijk & vooral avontuurlijk geopend. In het Hulckesteinse bos heeft Staatsbosbeheer samen met de gedeputeerde Bert Gijsberts, de wethouder van de gemeente Zeewolde de recreatieve wandelroute rond de nieuw gegraven slenk officieel in gebruik genomen. (meer…)