Kantoortuin Floriade 2012 Venlo

Voor het concept 'Smart Garden Facility' diende de smartphone als inspiratiebron voor de realisatie van één van de vijftien showtuinen op de Floriade 2012 in Venlo. Dit concept resulteerde in een tweede prijs in de categorie geregistreerde tuin&landschapsarchitecten voor de ontwerpwedstrijd ‘De Kantoortuin anno 2012’.

We werken acht uur per dag, maar mijn dagindeling is niet meer 'nine-to-five'. Mijn kantoor staat op een groen bedrijventerrein en mijn werkplek is aangenaam ingericht om mijn productiviteit te stimuleren. Mijn draadloze werkomgeving in de openbare ruimte is werkelijkheid geworden. Onze technische mogelijkheden zijn onbegrensd. Iedereen is bereikbaar en aangesloten om te werken, waar en wanneer men maar wil. Maar wat als ik even pauze wil? Wat als ik per direct een werkonderbreking wil inlassen, zodat ik even op adem kan komen? Opladen als lichaam en geest daar behoefte aan hebben?

Op mijn Smartphone heb ik mijn bureaublad naar voorkeur ingesteld. De achtergrond en applicaties zijn een weerspiegeling van mijzelf als hoofdgebruiker. Met behulp van simpele 'apps' word ik direct gekoppeld aan allerlei programma's, waarmee ik dagelijks werk. Met één simpele handbeweging verandert mijn professionele desktop in mijn persoonlijke bureaublad met bijbehorende beeldtaal. Zo snel als ik van bureaublad kan veranderen, schakel ik ook tussen werk en pauze. Heb ik even geen inspiratie meer, dan helpt beweging mijn creativiteit te heractiveren. Of begin ik wat vermoeid te raken, dan kan ik mij na een 'powernap' weer als herboren voelen. Een instant pauzemoment draagt bij aan mijn productiviteit.

De kantoortuin buiten is van toegevoegde waarde op de werkomgeving binnen, wanneer deze dient als alternatief 'bureaublad'. Het is een plek binnen handbereik waar ik mijn ultieme pauzemoment kan beleven. Ik kan er kiezen uit diverse mogelijkheden die bijdragen aan mijn dagelijkse 'renaissance'. Ik wil de tuin kunnen gebruiken zoals ik dat wil. Net als mijn collega's. Het is geen 'virtual reality', maar gewoon echt even offline gaan. Het is de plek waar ik kan niksen. Het is de plek waar ik interactief passief kan zijn.