Excursie Werkgroep Duurzame Stedelijke Ontwikkeling – 6 juni 2019

Op 6 juni 2019 organiseert Werkgroep Duurzame Stedelijke Ontwikkeling (WG DSO) van BNSP-NVTL van 12.30 – 18.00 uur een excursie naar het toekomstige Floriade terrein en het Oosterwold in Almere. Op locatie zullen toelichtingen gegeven worden door Ria van Dijk (stedenbouwkundige gemeente Almere en partner ISMaatwerk) en Gerard Jan Hellinga (stedenbouwkundige/architect HzA stedebouw&landschap en partner ISMaatwerk)

Floriade
Almere organiseert in 2020 de wereldtentoonstelling de Floriade. De voorbereidingen zijn in volle gang. De 7e editie van de Floriade in Almere staat helemaal in het teken van de Groene Stad. Wat kan groen voor jou en de wereld doen? Met groene impactvolle attracties, inzendingen van wereldsteden en een fantastische programmering is Almere dé plek om het inspirerende groene stadsfeest van de toekomst te beleven. De Floriade is compact en ligt midden in de stad en met een woningbouwprogramma, uiteraard duurzaam. Infrastructuur is al aangepast, bomen worden geplant.

Het masterplan is van Winny Maas bureau MVRDV. Ria van Dijk is namens de gemeente de stedenbouwkundige van de Floriade.

Almere-Oosterwold – Maak Oosterwold, landschap van initiatieven.
In Oosterwold werken de gemeenten Almere en Zeewolde, het Rijksvastgoedbedrijf, de provincie Flevoland en het Waterschap Zuiderzeeland samen aan een bijzondere manier van gebiedsontwikkeling. Oosterwold is een groen, agrarisch gebied tussen Almere en Zeewolde. Hier wordt de gebiedsinrichting geheel aan het eigen initiatief overgelaten. Dat betekent dat iedereen op elke plek een kavel mag uitzoeken. Behalve een overzichtelijk aantal spelregels zijn er geen beperkingen wat betreft functies en kavelgroottes. Dat is uniek in Nederland. Oosterwolders bepalen niet alleen de eigen woning, maar gaan ook over wegen en paden, groen, water en de openbare ruimte. Echter, dat moeten ze allemaal zelf realiseren! Alleen of met anderen. Je vindt hier de ultieme vorm van doe-het-zelf-gebiedsontwikkeling. Oosterwold is zelf planologie. Initiatiefnemers in Oosterwold zoeken alles zélf uit en regelen vervolgens alles zelf wat nodig is. Hoe Oosterwold er in de toekomst uitziet, weet dan ook nog niemand. Dat wordt bepaald door het eigen initiatief. Misschien wel van jou. Want Oosterwold is voor iedereen. Doe mee, en maak Oosterwold ! Gerard Jan Hellinga heeft o.a het masterplan voor Almere Poort gemaakt, woont al ruim 20 jaar in Almere, en is zelf initiatiefnemer in Oosterwold; een dubbel woonhuis met tussenhuis en twee tiny houses. Een ervaringsdeskundige vertelt over Oosterwold plan en praktijk.

 

Programma / Timetable

12.30 – 13.00     verzamelen bij Bureau Maris te Zeewolde | Gildenveld 18, 3892 DG Zeewolde

13.30                   aankomst Floriade

13.30 – 14.15     toelichting Floriade en vragenstellen/discussie; Ria van Dijk

14.15 – 15.00     rondwandeling op het Floriadeterrein

15.00 – 15.15     naar Almere Oosterwold initiatief 300 de bouwplaats

15.15 – 15.45     toelichting Oosterwold het spel en de spelregels, en i300; Gerard Jan Hellinga

15.45 – 16.30     rit door Oosterwold, met bezoek aan de tiny house farm en met nog een paar stops

17.00                   retour richting Bureau Maris Zeewolde en borrel aldaar

18.00                   afsluiting en naar huis

 

Praktisch

  • Bureau Maris is per auto uitstekend te bereiken; parkeerruimte aldaar op de openbare weg. Vervoer per OV is zeer beperkt: de busverbinding Nijkerk – Harderwijk (lijn 142) heeft een halte in de buurt.
  • Kosten deelname bedragen € 15,- voor leden van BNSP en NVTL; overige deelnemers betalen € 25,-. Vooraf over te maken op: NL 51 INGB 0002883009 tnv B. Harmelink
  • Aanmelding vooraf is noodzakelijk. Dat kan, tot uiterlijk maandag 3 juni, via mailadres bert.harmelink@hotmail.nl
  • Bij voldoende aanmeldingen is vervoer tijdens de excursie met een busje; als dit om budgettaire reden niet mogelijk is gaan we carpoolen met aanwezige privé-auto’s.