De Havenkade, Dronten

In Dronten startte deze maand de bouw van De Havenkade. Een nieuwe woonlocatie, gelegen tussen centrum en station en omgeven door het water van de Lage Vaart. De Havenkade is het eerste eiland van het Hanzekwartier dat gerealiseerd wordt op een voormalig industrieterrein.

Aanzicht van de Havenkade, gezien vanaf het Waterfront.

In opdracht van Van Wijnen Projectontwikkeling en in nauwe samenwerking met de gemeente Dronten heeft Bureau Maris het ontwerp van de openbare ruimte gemaakt. In het inrichtingsplan zijn de geschiedenis van de plek en de ligging aan het water ingezet voor het creëren van hoogwaardige kwaliteit in de openbare ruimte. Binnen de ruimte die de stedenbouwkundige uitgangspunten boden heeft Bureau Maris zoveel mogelijk groen opgenomen, zowel openbaar als privé.

De ligging aan de Lage Vaart bood kans voor het vormgeven van de overgang van land naar water. Dit komt o.a. terug in de parkzone (links) en de kade (rechts) met zicht op de haven.

In dit plan leenden de klinkerkeien van de oorspronkelijke kade zich uitstekend voor hergebruik, een mooie kans voor duurzaamheid.

Wij volgen de realisatie op de voet en zien uit naar het resultaat van De Havenkade en de verdere ontwikkeling van het Hanzekwartier.

Alle roodgekleurde bestrating in de ontwerptekening is hergebruikt materiaal: de klinkerkeien van de oude kade.